Alhoewel het niet mijn favoriete bord/kaartspellen genre is, heb ik altijd een voorliefde gehad voor het genre van de eenvoudige kaartspellen. Spellen als UNO zijn verre van diepgaand en berusten op veel geluk. Toch hebben ze iets heel bevredigends. Ze stellen je in staat om gewoon achterover te leunen en te ontspannen terwijl je speelt, omdat je nooit te veel hoeft na te denken over wat je aan het doen bent.
Toen ik Skyjo voor het eerst zag, hoopte ik dat het zou passen in deze mal van een eenvoudig spel dat toch heel plezierig is. Skyjo is verre van een diep spel en het vertrouwt op een behoorlijk beetje geluk, maar het is moeilijk te ontkennen dat het een plezierig familie kaartspel is voor als je gewoon wilt ontspannen.
Hoe speel je Skyjo?
Het uitgangspunt achter Skyjo is eenvoudig. Je wilt je score zo veel mogelijk verlagen. Elke speler krijgt twaalf kaarten die in een raster zijn gerangschikt. Elke beurt mag je een kaart trekken. Deze kaart kun je gebruiken om een van de kaarten die al in je raster liggen te vervangen. Uiteraard wil je proberen om hoge kaarten te vervangen door lage kaarten.
Zodra een speler al zijn kaarten heeft opengelegd, is de ronde afgelopen. De spelers scoren dan punten voor de kaarten die voor hen liggen. Om het spel te winnen moet je minder punten scoren dan de andere spelers.
MijnΒ eerste indruk
Zonder naar de spelregels te kijken, dacht ik aanvankelijk dat Skyjo ongeveer hetzelfde zou spelen als UNO. Mijn eerste indruk was echter ver bezijden de waarheid, want het spel heeft heel weinig gemeen met UNO.
In plaats daarvan lijkt Skyjo veel op het kaartspel Golf. Ondanks dat de gameplay weinig gemeen heeft met UNO, deed het me er toch erg aan denken. Het spel probeert dat eenvoudige kaartspel te spelen dat je gewoon achterover kunt leunen en spelen terwijl je je ontspant. Het slaagt daar heel goed in.
Uiteindelijke indruk
Skyjo is een heel eenvoudig spel. Je beurt bestaat in principe uit het trekken van een kaart en dan kiezen of je die wilt gebruiken om een van je huidige kaarten te vervangen. Dat is alles.
Uiteindelijk probeer je hoge kaarten te vervangen door lagere kaarten om je aantal punten te verminderen. Het spel heeft een aanbevolen leeftijd van 8+, maar ik denk dat dat misschien zelfs een beetje hoog is. Als je een basiskennis hebt van wiskunde tot en met het getal twaalf, zie ik niet in hoe je veel problemen zou kunnen hebben met het spelen van het spel. De regels zijn eenvoudig en de beste keuze voor elke beurt ligt voor de hand.
Ondanks de eenvoud van Skyjo, betekent dat niet dat het spel niet leuk is. Als je over het algemeen spellen vol strategie speelt, zul je het spel waarschijnlijk te simpel vinden. Degenen die echter van eenvoudige en makkelijk te spelen spellen houden, zullen het spel waarschijnlijk heel vermakelijk vinden. Er is gewoon iets over het spel dat heel leuk is.
Skyjo is echt een spel van risico versus beloning. Als je een kaart trekt die lager is dan een kaart die je al open voor je hebt liggen, zul je uiteraard de wissel maken omdat het je alleen maar kan helpen.
Er zijn echter ook dichte kaarten die je niet kent. Je zult uiteindelijk willekeurig één van deze kaarten moeten kiezen en deze vervangen door de kaart die je getrokken hebt. Dit kan je punten verminderen, maar je kunt ook een kaart ruilen voor een andere die nog hoger is. Veel van het spel berust op tamelijk willekeurige gissingen, maar het is nog steeds erg leuk.
Het geeft je ook een reden om soms hogere kaarten te houden. Als je twee van hetzelfde hoge nummer in een kolom hebt, kun je overwegen ze te houden waar ze zijn. Ze zullen je op dit moment veel punten opleveren.
Als je de derde kaart van dat nummer kunt krijgen, kun je ze allemaal wegdoen. Dit bespaart je meer punten dan ze te vervangen door lage kaarten. Dit voegt een interessant risico versus beloning mechanisme toe aan het spel. Ik kan me voorstellen dat je de regel niet meteen gebruikt bij de introductie van het spel aan nieuwe spelers, maar verder zie ik geen reden om hem niet te gebruiken.
Besluit
Aan het eind van de dag is Skyjo wat je wilt zien van een eenvoudig familie kaartspel. Het spel is heel gemakkelijk te spelen, omdat de regels rechtlijnig zijn en de strategie meestal voor de hand ligt. Het is misschien niet het diepste spel, maar ik heb plezier gehad met het spel.
Ik denk dat het spel werkt als je op zoek bent naar een eenvoudig kaartspel waar je niet te veel over hoeft na te denken. De gameplay is bevredigend terwijl je je toch kunt ontspannen. De eenvoud van het spel betekent wel dat het spel op veel geluk berust. De kaarten die je krijgt en trekt spelen een grote rol in hoe goed je het doet. Als je er niet van houdt wanneer geluk een grote rol speelt in hoe goed je het doet, kan Skyjo je frustreren.
Mijn aanbeveling voor Skyjo komt eigenlijk neer op waar je naar op zoek bent. Als je op zoek bent naar een diepgaand kaartspel met veel strategie, dan is dit niet iets voor jou. Als je echter op zoek bent naar een eenvoudig te spelen en toch leuk kaartspel voor het hele gezin, dan denk ik dat je zult genieten van Skyjo en kun je het overwegen om in huis te halen.