Het leven zit vol extra’s. Telkens wanneer je iets koopt, lijkt het wel of er een of twee extra’s worden verkocht waarvan je niet zeker weet of je ze wel nodig hebt!
Of het nu gaat om een beschermingsbehandeling voor een bank, of de inmiddels beruchte betalingsbeschermingsverzekering (PPI) voor financiële producten, je vraagt je vaak af of die aanvullende producten wel zo belangrijk zijn als de verkoper je wil doen geloven.
Ontkalker voor koffiezetapparaten kan precies zo’n product zijn, en bovendien is het waarschijnlijk dat sommige mensen het eerder nodig hebben dan anderen. Gelukkig is het, in tegenstelling tot PPI of bank extra’s, niet iets dat je waarschijnlijk honderden ponden gaat kosten – althans niet in één keer. Afhankelijk van het merk van je koffiezetapparaat zal het waarschijnlijk minder dan een tientje kosten, en zeker niet veel meer, zelfs niet voor topmerken.
In dit geval hebben we het over vloeibare ontkalker voor koffiemachines, dat is een oplossing die normaal wordt gebruikt verdund in het waterreservoir van je machines voor het uitvoeren van een speciale reinigingscyclus om kalkaanslag te verminderen en andere stoffen periodiek te verwijderen uit het binnenste van je machine.
Ontkalker van Delonghi
Laten we beginnen met het populairste koffiemachinemerk, Delonghi. Machines zoals hun Magnifica ESAM4200 en Eletta ECAM44.660.B verkopen goed, en ze zijn meestal zeer betrouwbaar, vooral wanneer ze goed onderhouden worden.
Delonghi zijn over het algemeen ook erg duidelijk, dus of je automatische machine nu een Magnifica, Eletta, Autentica, Dinamica of een van hun andere series is, als je wordt geadviseerd om Ecodecalk ontkalker te gebruiken.
Als je een lezer van handleidingen bent, weet je dat fabrikanten altijd willen dat je hun eigen verbruiksgoederen gebruikt, in dit geval Delonghi ontkalkingsoplossing. Gelukkig is Delonghi ontkalker een groot merk dat zich richt op de prijs, wat betekent dat het zeer scherp geprijsd is.
Wat is ontkalken?
Naast gefilterd water zetten de mineralen in water kalk af in een koffiezetapparaat. Hoewel water essentieel is voor het perfecte kopje koffie, is het vervelend voor koffiemachines.
Als er naast gezuiverd water ook andere vormen van water (bijv. gefilterd, kraanwater, mineraalwater, flessenwater) worden gebruikt voor je koffiemachine, is de kans groot dat de binnenkant van je koffiemachine moet worden gereinigd.
Dit is te wijten aan de ophoping van mineralen zoals calcium en magnesium, die zich ophopen langs de samenstelling van het verwarmingselement van de machine.
Ontkalken is per definitie een metaalreinigingsproces dat de opbouw van kalk verwijdert; een harde, gebroken witte, kalkachtige aanslag die de werking van verschillende onderdelen kan belemmeren.
In aanwezigheid van warmte worden dikke lagen oxide gevormd op metaal en vandaar dat er kalkaanslag wordt aangetroffen in het ketelcompartiment van een koffiezetapparaat.
Wat gebeurt er als ik niet ontkalk?
Regelmatig ontkalken voorkomt verstoppingen en zorgt voor een vlotte en constante doorstroom. Hoewel kalk en kalkaanslag niet giftig zijn, kan het onbeheerd achterlaten van deze resten de kwaliteit van je koffie aantasten. Hoe?
Ten eerste kunnen de kalklagen het water isoleren van de warmtebron. Als het water niet de optimale temperatuur voor het zetten kan bereiken, is het nutteloos om de volle smaak van je koffiebonen te extraheren. Bovendien zal je koffie niet heet genoeg zijn om van te genieten.
Zodra de verwarmingscapaciteit van de boiler in gevaar komt, moet de machine harder werken, wat leidt tot een hoger elektriciteitsverbruik. Een slecht werkende machine begint te rammelen en de zettijd wordt langer omdat de kalkaanslag een verstoorde watertoevoer kan veroorzaken.
Deze problemen met verwarming, verstopping en smaakonttrekking verlagen de kwaliteit van je koffie en kunnen uiteindelijk het uitvallen van je koffiemachine veroorzaken.
Vergeet het ontkalkingsproces niet, aangezien dit de verwijdering van deze minerale ophoping uitvoert.